• 25 maja, 2023

Vlada žali upokojence z začasno1,8-odstotno “uskladitvijo” pokojnin

Vlada žali upokojence z začasno1,8-odstotno “uskladitvijo” pokojnin

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si) 

Vlada je napovedala, da bo s 1. novembrom izvedla “predčasno uskladitev pokojnin za 1,8 %”, rekoč, da tako izpolnjujejo osnovno obljubo, da imajo minimalno zajamčeno pokojnino 700 evrov pred zaključkom leta. Gre seveda za hudo žalitev intelekta volivcev, še posebej upokojencev – 1.8-% uskladitev v državi z dvoštevilčno inflacijo (eno najvišjih v EU) je pljunek v obraz in priložnost za režimske medije, da iz pomanjkljivega ukrepa naredijo PR zgodbo o vladnem uspehu. 

In res, mediji so hitro pograbili jabolko, ki jim ga je vrgla vlada, in vanj ugriznili ter začeli pisati naslovnice, kot da so PR oddelki vlade oz. lokalne izpostave UKOM. Brez vsake kritike, da uskladitev v višini 1.8 % niti približno ni dovolj za vzdrževanje življenjskega standarda. S tem da tako vlada kot mediji v naslovnicah in tvitih ne omenjajo, da gre za ukrep, ki bo veljal le dva meseca! Gre za nekaj evrov, večina upokojencev bo dobila ravno dovolj za kakšno kavo z mlekom, čez dva meseca pa bo “darežljivega” ukrepa Vlada konec.

Inflacija divja, že od kar je nastopila Golobova vlada

Spomnimo, cene blaga so se do marca na letni ravni v povprečju zvišale za 12,4 odstotka, cene storitev pa za 6,9 odstotka. Blago dnevne porabe je bilo dražje za 15,7 odstotka, poltrajno blago za 6,1 odstotka in trajno blago za 5,9 odstotka. Največ, 2,9 odstotne točke, so k letni inflaciji prispevale za kar 19,1 odstotka višje cene hrane. Meso se je podražilo za 18,2 odstotka, kruh in izdelki iz žit za 20,1 odstotka ter mleko, sir in jajca za 24,4 odstotka. Za 1,2 odstotne točke je inflacijo zvišala dražja električna energija. Ta se je podražila za 49 odstotkov, kar je bila med drugim posledica delne odprave ukrepov za omilitev posledic energetske draginje, uvedenih pred letom dni.

Kako si vlada predstavlja, da bo v deželi, kjer so se ključne dobrine, kot je meso, skoraj četrtino dražje, elektrika pa za skoraj petdeset odstotkov dražja, upokojenec preživel z 1.8 % višjo pokojnino. Največji cinizem je, da se vlada s tem ukrepom še hvali, kot da so upokojencem dali ustrezno “miloščino”, ker so tako dobrega srca.

Denarja je dovolj, a ne za upokojence

Minister za finance Klemen Boštjančič, eden od grobarjev Adrie, sicer zagotavlja, da dodatnih virov iz proračuna ni več, a zanimivo, kako se vedno najdejo za skrajno leve NVO-je, ki so ustoličili to vlado, za dokapitalizacijo in garancije nasedlim državnim energetskim monopolistom, za neskončne razpise za umetnike, za prehod na zeleno energijo. Vsaka od teh postavk, katerim Boštjančič ni nasprotoval, bo davkoplačevalce stala več kot 1.000.000.000,00 evrov. Upokojence pa je vlada “razveselila” s 100-milijonskim paketom (še ena žalitev), naslovnice režimskim medijev tipa Siol, 24ur, Mladina, Delo, Več in Dnevnik pa so bile takšne, kot da vlada upokojencem deli nesluteno bogastvo. Preračunajmo: pri 100-milijonskem “darilu” upokojencem (ki ga bodo deležni komaj novembra, ko te vlade najbrž ne bo več) bi vsak upokojenec dobil povprečno 16 evrov. Ki jih lahko nato zapravi za električno energijo, ki je zaradi mafijske sprege trgovcev s fotovoltaičnimi paneli, povezanimi s predsednikom vlade in uradno politiko, 50-odstotkov dražja, kot pa je bila pred enim letom.

Gre za očitne PR-ovske manevre brezidejne vlade, ki bi bili videti komični, če ne bi bilo zadaj ogromnega politično-medijskega konglomerata, ki jih legitimira.

The post Vlada žali upokojence z začasno1,8-odstotno “uskladitvijo” pokojnin appeared first on Demokracija.

​Demokracija Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)  Vlada je napovedala, da bo s 1. novembrom izvedla “predčasno uskladitev pokojnin za 1,8 %”, rekoč, da tako izpolnjujejo osnovno obljubo, da imajo minimalno zajamčeno pokojnino 700 evrov pred zaključkom leta. Gre seveda za hudo žalitev intelekta volivcev, še posebej upokojencev – 1.8-% uskladitev v državi z dvoštevilčno inflacijo (eno najvišjih
The post Vlada žali upokojence z začasno1,8-odstotno “uskladitvijo” pokojnin appeared first on Demokracija. Preberi več 

Pustite odgovor