• 23 maja, 2023

Vaupotiča bo na čelu Moderne galerije zamenjala kustosinja, ki je kolesarila proti Janševi vladi

Vaupotiča bo na čelu Moderne galerije zamenjala kustosinja, ki je kolesarila proti Janševi vladi

Piše: Sara Kovač (Nova24TV.si)

Kulturna ministrica iz vrst Levice Asta Vrečko je, kot kaže, poskrbela za kadrovsko obglavljanje novega kadra iz časa prejšnje vlade. Na vrhu Moderne galerije bo namreč Aleša Vaupotiča zamenjala Martina Vovk. Čeprav je Vaupotič z mesta direktorja odstopil, velja omeniti, da je ministrstvo, ki ga vodi Vrečkova, pred dvema tednoma začelo postopek za Vaupotičevo razrešitev. Da jim Vaupotičevo vodenje ni bilo povšeči, niso sicer na ministrstvu nikoli skrivali, a kot kaže, se jim zdi za to bolj primerna kustosinja Moderne galerije, ki v času prejšnje vlade ni skrivala svojega nezadovoljstva nad njo. 

Aleš Vaupotič je direktorsko mesto Moderne galerije zasedel aprila leta 2021 za obdobje petih let. “Kandidat ve, kaj ga zanima in kaj hoče, za razliko od nekaterih drugih kandidatov, ki so probleme pravilno prepoznali in artikulirali, ima Vaupotič tudi konkretne načrte, kako obstoječe stanje preseči. Je komunikativen in zna povezovati različne deležnike, ima potrebne spretnosti menedžerja in ne preferira zgolj ozkega kroga umetnikov in umetniških praks, kar je določen očitek Moderni galeriji od večine kandidatov, zato obeta potrebne spremembe v politiki Moderne galerije,” so tedaj pojasnili ob njegovi izbiri in dodali, da kot nekdanji član sveta zavoda in institucije delovanje Moderne galerije zelo dobro pozna.

Ko je položaj kulturne ministrice zasedla Asta Vrečko, je oktobra lani v intervjuju za STA povedala, da vodstvi Javne agencije za knjigo RS in Moderne galerije ne uživata njihovega zaupanja. Situacijo v Moderni galeriji je opisala kot zaskrbljujočo, Vaupotiču je namreč očitala njegov odnos z zaposlenimi. Po njenih besedah se naj ne bi odzval na noben njihov poziv za plačilo honorarja umetnici Niki Autor. “Pravkar lahko spremljamo razstavo Momental-mente, od katere so se kustosi, zaposleni v galeriji, distancirali,” je med drugim zatrdila in menila, da je nesprejemljivo, da vodstvo osrednje nacionalne institucije za moderno in sodobno umetnost “odpira razstave, financirane z javnimi sredstvi, s katerimi se strokovni kolektiv ne strinja, in še huje, z njeno vsebino pred samim odprtjem sploh ni bil seznanjen”. “Kot ustanovitelj smo dolžni poskrbeti, da javni zavodi in javne agencije na področju kulture delujejo strokovno, neoporečno in v tej smeri tudi delujemo,” je še dodala.

Vaupotiču se je zdelo zaskrbljujoče, da ministrica vleče sklepe na podlagi javnega pisma peščice zaposlenih
Vaupotič se je odzval na ministričin intervju in zavrnil očitke o slabi komunikaciji z zaposlenimi. Po poročanju MMC je izpostavil, da se zavzema za konstruktivni dialog in dodal, da je že večkrat predlagal, da bi prišlo do srečanja s predstavniki kulturnega ministrstva, da bi tako pojasnil samo situacijo okrog odnosov v Moderni galeriji, a se je uspel z njimi do tedaj sestati zgolj dvakrat. Nato je pojasnil, da čeprav je na različne načine pristopil z namenom izboljšanja odnosov, je ugotovil, da med zaposlenimi krožijo vse bolj očitno drugačna mnenja in pogledi na ustanovo, njeno vlogo in delo. “… na nekatere sodelavke in sodelavce ter vodstvo nekateri posamezniki stalno izvajajo nesprejemljive pritiske, ki otežujejo konstruktivno sodelovanje in delovni proces ter izpolnjevanje poslanstva Moderne galerije. Ti pritiski se npr. kažejo tudi v tem, da določeni sodelavci z vodstvom v zvezi z rednim delom komunicirajo celo z odvetniki”, je pojasnil in dodal, da se mu zdi zaskrbljujoče, da je ministrica zaskrbljena le na podlagi javnega pisma peščice zaposlenih.

Dosedanji direktor Moderne galerije Aleš Vaupotič (Foto: STA)

Nekateri zaposleni po njegovi oceni očitno nimajo volje, da bi prišlo do notranjega dialoga, ti pa naj bi ravno tako zavrnili sodelovanje pri očitani razstavi. Zanikal je, da umetnici Autorjevi niso izplačali honorarja. Po njegovih besedah ji je bil izplačan celo za 60 odstotkov višji znesek od prvotno določenega. Ker pa je ta zahtevala dodatni denar, je zadeva pristala na sodišču. Povedal je, da ga preseneča, da se je Vrečkova osebno zavzela za plačilo konkretnega računa določene umetnice, o utemeljenosti katerega sicer poteka sodni spor. Na nezaupnico ministrstva se je kritično odzval tudi predsednik sveta Moderne galerije Aleksander Bassin in jo označil kot zaskrbljujočo. Vprašljivost strokovnosti vodstva je komentiral kot neutemeljeno in v zvezi z odnosi v kolektivu pojasnil, da ti niso pozitivni, odkar ni prišlo do podaljšanja mandata prejšnjemu vodstvu.

Nova direktorica je kolesarila proti prejšnji vladi
9. maja letos je odjeknila novica o tem, da je ministrstvo pod vodstvom Vrečkove pričelo s postopkom za Vaupotičevo predčasno razrešitev z mesta direktorja Moderne galerije. Opozorila in pozive zaposlenih in organih zavoda so po njihovih besedah vzeli resno. Na podlagi ocene, da naj bi bilo Vaupotičevo vodenje “strokovno nekompetentno, negospodarno in netransparentno, kar naj bi se odražalo tudi v neizvajanju načrtovanega programa”, so sprejeli odločitev za postopek razrešitve. Vaupotič se je na koncu odločil, da poda odstop, na njegovem mestu ga je sedaj zamenjala kustosinja Moderne galerije Martina Vovk.

Nova v. d. direktorica Moderne galerije Martina Vovk (Foto: STA)

Nova v. d. direktorica Moderne galerije naj bi si kot prednostno nalogo zadala normalizacijo delovnih procesov ter pripravo in izvedbo razstavnega programa. “Ključna je vzpostavitev v zadnjih letih porušenega socialnega in strokovnega dialoga v naši edini nacionalni ustanovi za moderno in sodobno umetnost, kar se je poznalo pri izvedbi in kakovosti razstavnega programa ter izvajanju muzejske službe,” so med drugim poudarili ob izbiri. Zanimivo pa je, da je Vovkova prek socialnih omrežij v času Janševe vlade razkrila, da se je pri kolesarjenju pridružila protivladnim protestnikom.

“Več nas bo, prej bomo na cilju! In za vreme nam je povsem popolnoma čisto zares vseeno,” je zapisala ob udeležbi na protivladnih protestih 15. maja 2020. Kasneje pa so se v zvezi s tem pojavili tudi zapisi: “To je za vse nas, nismo hoteli korupcije in hujskaštva, ki ne pristajamo na poniževanje samo zato, ker govorimo, kar mislimo, in ker ne pristajamo na diktaturo primitivnosti … kolesarimo in vztrajamo!”; “Še več nas je, še prej bomo na cilju!!! No passaran!” 29. maja pa je Vovkova celo objavila fotografijo, na kateri sta dva zamaskirana protestnika kazala napis “banda hudičeva” in ga pospremila s komentarjem “jedernato”.

 

Vir: Facebook

 

The post Vaupotiča bo na čelu Moderne galerije zamenjala kustosinja, ki je kolesarila proti Janševi vladi appeared first on Demokracija.

​Demokracija Piše: Sara Kovač (Nova24TV.si) Kulturna ministrica iz vrst Levice Asta Vrečko je, kot kaže, poskrbela za kadrovsko obglavljanje novega kadra iz časa prejšnje vlade. Na vrhu Moderne galerije bo namreč Aleša Vaupotiča zamenjala Martina Vovk. Čeprav je Vaupotič z mesta direktorja odstopil, velja omeniti, da je ministrstvo, ki ga vodi Vrečkova, pred dvema tednoma začelo
The post Vaupotiča bo na čelu Moderne galerije zamenjala kustosinja, ki je kolesarila proti Janševi vladi appeared first on Demokracija. Preberi več 

Pustite odgovor