• 24 maja, 2023

Svetovni politiki za ukrepe proti iranskemu režimu in za podporo Marjam Rajavi

Svetovni politiki za ukrepe proti iranskemu režimu in za podporo Marjam Rajavi

V skupnem pismu je 107 nekdanjih svetovnih voditeljev iz 45 držav pozvalo k mednarodni podpori prodemokratičnim protestom v Iranu in uvrstitvi režimske Revolucionarne garde (IRGC) na črni seznam. Pismo, naslovljeno na svetovne sile, je prišlo le nekaj dni po tem, ko je režim usmrtil tri protestnike, kar poudarja nujnost situacije. Med podpisanimi je tudi Janez Janša.

Pismo, ki so ga podpisali nekdanji voditelji držav ali vlad, poziva voditelje Kanade, Evropske unije, Združenega kraljestva in Združenih držav Amerike, naj “vodstvo Islamske republike Iran odgovarjajo za svoje zločine”.

Nekdanji svetovni voditelji, med njimi je tudi predsednik SDS Janez Janša, izražajo podporo iranskemu ljudstvu, ki si želi sekularne in demokratične republike, v kateri noben posameznik ne glede na vero ali rojstno pravico ne uživa nepravičnih privilegijev pred drugimi. V pismu so poudarili, da je iransko ljudstvo odločno odvrnilo kakršno koli diktatorsko vladavino.

Thank you @JJansaSDS for standing with Iranian people in their quest for freedom & democracy. The Iranian people will never forget who stood by their side when they needed support. #IranRevolution2023#FreeIran10PointPlan #No2ShahNo2Mullahs https://t.co/ttw0pQcQat

— Iran Democratic Association (IDA) Canada (@IDA_Canada) May 24, 2023

V pismu podpisniki priznavajo pravico iranskega ljudstva, da določi svojo prihodnost, hkrati pa priznavajo nenehna in neumorna prizadevanja demokratične koalicije Nacionalni svet odpora Irana (NCRI) za demokratične spremembe. Podpirajo načrt v desetih točkah novoizvoljene predsednice NCRI Marjam Rajavi, ki je skladen z demokratičnimi vrednotami in poudarja svobodne volitve, svobodo zbiranja in izražanja, odpravo smrtne kazni, enakost spolov, ločitev vere in države, avtonomijo za iranske etnične skupine in nejedrski Iran.

Med podpisniki pisma je 50 nekdanjih predsednikov, 47 nekdanjih predsednikov vlad, en nekdanji kancler in devet drugih nekdanjih voditeljev držav z vsega sveta. Svojo podporo so izrazile tudi pomembne osebnosti vključno z dvema nekdanjima predsednikoma Evropske komisije in tremi prejemniki Nobelove nagrade za mir.

Ob zatiranju “ljudske vstaje v Iranu”, ki je povzročilo smrt približno 750 protestnikov, in aretacij 30.000 drugih, nekdanji svetovni voditelji poudarjajo odgovornost mednarodne skupnosti za spoštovanje človekovih pravic iranskega ljudstva. V pismu pravijo, da sta dolgotrajni molk in pomanjkanje ukrepanja mednarodne skupnosti v preteklih letih prispevala k spodbujanju nekaznovanosti v Iranu. Poudarjajo, da so iranske oblasti izvajale obsežne usmrtitve protestnikov in političnih zapornikov, pri čemer jih je že na desettisoče izgubilo svoja življenja. Pismo posebej opozarja na tragične dogodke poleti 1988, ko je bilo neusmiljeno pobitih več kot 30.000 političnih zapornikov, večinoma članov opozicijske MEK.

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Podpisniki ostro obsojajo vmešavanje iranskega režima na Bližnjem vzhodu in v Evropi vključno z zagotavljanjem brezpilotnih letal za pomoč Rusiji v vojni proti Ukrajini, pa tudi njihove teroristične poskuse in kibernetske napade na Albanijo. Na koncu pisma podpisniki izrecno pozivajo narode, naj se združijo v podporo iranskemu ljudstvu. Pozivajo k odločnim ukrepom proti sedanjemu režimu, kar vključuje uvrstitev Revolucionarne garde (IRGC) na črni seznam in zagotovitev, da bo ta režim odgovarjal za hude zločine proti človeštvu.

Sara Kovač

The post Svetovni politiki za ukrepe proti iranskemu režimu in za podporo Marjam Rajavi first appeared on Nova24TV.

Preberi več V skupnem pismu je 107 nekdanjih svetovnih voditeljev iz 45 držav pozvalo k mednarodni podpori prodemokratičnim protestom v Iranu in uvrstitvi režimske Revolucionarne garde (IRGC) na črni seznam. Pismo, naslovljeno na svetovne sile, je prišlo le nekaj dni po tem, ko je režim usmrtil tri protestnike, kar poudarja nujnost situacije. Med podpisanimi je tudi Janez
The post Svetovni politiki za ukrepe proti iranskemu režimu in za podporo Marjam Rajavi first appeared on Nova24TV. 

Nova24TV 

Pustite odgovor