• 25 maja, 2023

Sedem priporočil stranke SDS za izboljšanje položaja upokojencev, ki se zaradi draginje počutijo nevredne in pozabljene

Sedem priporočil stranke SDS za izboljšanje položaja upokojencev, ki se zaradi draginje počutijo nevredne in pozabljene

Piše: Gal Kovač (Nova24tv.si)

V državnem zboru je potekala novinarska konferenca Slovenske demokratske stranke, v kateri je poslanka Karmen Furman predstavila strankin predlog priporočil vladi zaradi poslabšanja socialnega in gmotnega položaja slovenskih upokojencev, ki jih bo na zahtevo SDS Državni zbor obravnaval na jutrišnji izredni seji. Stranka vladi v prvi vrsti priporoča, naj začne uresničevati lastne koalicijske zaobljube, izvede izredno uskladitev pokojnin, pokojninsko reformo in serijo drugih ukrepov.

“Upokojenci so najranljivejša skupina. Vlada svojih obljub iz koalicijske pogodbe ne izpolnjuje, saj so obljubili dostojne pokojnine. Povprečna pokojnina ne dosega niti praga revščine. Upokojenci so ob tej vladi in inflaciji prikrajšani in vse bolj revni,” je povedala poslanka SDS Karmen Furman.

Poslanka Furman je v začetku novinarske konferenca povzela razmere, v katerih so se znašli upokojenci, ki so že tako ali tako ena najranljivejših skupin zaradi nizkih prihodkov. Dodatno so bili še prizadeti zaradi energetske draginje, ki jih je ravno zaradi njihove finančne ranljivosti disproporcionalno najbolj prizadela. “Koalicijska zaveza je, da bo v letu 2023 pokojnina za polno delovno dobo znašala najmanj 700 evrov oziroma da bodo ob javnofinančni vzdržnosti zagotovljene pokojnine dvignili za 10 odstotkov nad pragom revščine. To pomeni, da bi morali upokojenci za 40 let delovne dobe danes prejeti pokojnino v višini 910 evrov. A ta pokojnina trenutno znaša 687,75 evra. Dejstvo torej je, da so upokojenci pod to vlado prikrajšani in vse bolj revni, koalicija pa več kot očitno ni sposobna realizirati lastnih koalicijskih zavez,” je razložila poslanka.

V poslanski skupini Slovenske demokratske stranke že vse od avgusta lani opozarjajo na vse hujše stiske upokojencev, prizadevanja stranke pa so bila do sedaj žal zavrnjena.

“Ob takšni vladni politiki se upokojenci zato upravičeno počutijo nevredne in pozabljene. V stiskah so na ulici primorani zbirati podpise za to, kar si v resnici s svojim delom in vplačevanjem v blagajno zaslužijo. Velika sramota za vlado, ki ima danes na ulici pridne, delovne, ki vladi sporočajo, da se od njihovih obljub ne da živeti,” pravi poslanka SDS.

Poslanka je nato nadaljevala, da upokojence s sklicem izredne seje, na kateri bodo predstavili vladne predloge za izboljšanje socialnega in gmotnega položaja upokojencev, sliši Slovenska demokratska stranka. Ta je oblikovala sedem priporočil, ki jih v celoti objavljamo spodaj.

Vir: zajem zaslona, Twitter

Poslanka je predstavitev predlogov za izboljšanje gmotnega položaja upokojencev zaključila s pozivom: “V poslanski skupini SDS vladni koaliciji s temi priporočili zato ponujamo roko sodelovanja in upamo, da bo tokrat, pri tako pomembnih odločitvah, prevladal razum in ne politično preigravanje. V stiskah so ljudje, ki so s svojim delom gradili Slovenijo, vzdrževali naš sistem in vplačevali v pokojninsko blagajno, danes pa so od vladne koalicije pozabljeni in živijo pod pragom revščine.”

The post Sedem priporočil stranke SDS za izboljšanje položaja upokojencev, ki se zaradi draginje počutijo nevredne in pozabljene appeared first on Demokracija.

​Demokracija Piše: Gal Kovač (Nova24tv.si) V državnem zboru je potekala novinarska konferenca Slovenske demokratske stranke, v kateri je poslanka Karmen Furman predstavila strankin predlog priporočil vladi zaradi poslabšanja socialnega in gmotnega položaja slovenskih upokojencev, ki jih bo na zahtevo SDS Državni zbor obravnaval na jutrišnji izredni seji. Stranka vladi v prvi vrsti priporoča, naj začne uresničevati
The post Sedem priporočil stranke SDS za izboljšanje položaja upokojencev, ki se zaradi draginje počutijo nevredne in pozabljene appeared first on Demokracija. Preberi več 

Pustite odgovor