• 21 maja, 2023

(REVIJA DEMOKRACIJA MAGAZIN) (INTERVJU) Gašper Petovar: Golob ni zelo hitro pojasnil zgodbe z ukradeno indentiteto – ker se izmika, dvom ostaja

(REVIJA DEMOKRACIJA MAGAZIN) (INTERVJU) Gašper Petovar: Golob ni zelo hitro pojasnil zgodbe z ukradeno indentiteto – ker se izmika, dvom ostaja

Piše: Petra Janša

Gašper Petovar, preiskovalni novinar RTV Slovenija, je v Romuniji raziskoval skrivnostni bančni račun Roberta Goloba, nekdanjega predsednika uprave GEN-I in sedanjega predsednika vlade. Golob še vedno vztraja pri trditvi, da mu je v Romuniji nekdo ukradel identiteto, v romunski banki pa zagotavljajo, da je kaj takega skoraj nemogoče. Petovar je spregovoril tudi o pritiskih, ki jih doživljajo on in njegova družina.

DEMOKRACIJA: Afera, povezana s spornimi posli podjetja GEN-I, traja že več kot leto dni. Ste seznanjeni, kako daleč so naši organi pregona v tej preiskavi? Bojan Požar namreč pravi, da po njegovih zadnjih in zanesljivih informacijah pristojno slovensko državno tožilstvo preiskuje sporne posle podjetja GEN-I in Elektra Ljubljane, povezane s poskusi privatizacije GEN-I. Kjer je ključna oseba seveda Robert Golob.

Petovar: S konkretno zadevo nisem seznanjen uradno. Tudi po mojih informacijah naj bi organi  pregona zadevo preiskovali. Kaj to pomeni v praksi, pa ne ve nihče, z izjemo tistih, ki zadeve preiskujejo. Ampak v preteklosti smo velikokrat videli, da preiskave potekajo različno pri različnih ljudeh. Odgovor na vaše vprašanje bomo dobili, ko bodo preiskovalci končali svoje delo. Vem pa, da bi premier Golob moral pojasniti še precej drugih nejasnosti v zvezi s poslovanjem GEN-I, ko ga je vodil. Denimo: zakaj je GEN-I nakazal podjetju znane novinarke Vesne Vuković 103 tisoč evrov?  Zakaj? Zakaj ne on ne Vukovićeva, ki je soustvarjala portal Necenzurirano, na to vprašanje ne želita odgovoriti? Zakaj je Vukovićeva skoraj takoj po formiranju Golobove stranke tam dobila službo piarovke, kasneje pa je postala celo generalna sekretarka stranke? Ob tem se postavi vprašanje, če je bilo pisanje Vukovićeve in kolegov s portala res »necenzurirano«? Zakaj niti premier niti – javnosti, transparentnosti in objektivnosti zavezana – Vukovićeva ne odgovorita na vprašanje, zakaj je »neodvisna« novinarka (oziroma njeno podjetje) od državnega podjetja dobila 103 tisoč evrov in kasneje službo v največji vladni stranki? Golob bi denimo moral pojasniti še veliko glede milijonov, ki jih je GEN-I nakazal na račun aktualnega kosovskega veleposlanika v Zagrebu, pa glede kraje identitete. So mu jo ukradli, ko je bil v Bukarešti? So mu jo ukradli, ko je bil v Sloveniji? Je prijavil krajo dokumentov? Zdaj je namreč popolnoma jasno, da je moral nepridiprav, ki je odprl račun v Bukarešti na njegovo ime, imeti tako Golobovo osebno izkaznico kot potni list, če je pa odpiral račun na daljavo, pa še Golobovo sigenco … Če je pri Golobu vse čisto, bi z nekaj preprostimi odgovori in dokazi razblinil vse dvome v zgodbe, ki jih prodaja medijem.

DEMOKRACIJA: Nekateri menijo, da bi tako imenovana afera Berishaj lahko privedla tudi do padca vlade v Sloveniji. Kaj menite vi?

Petovar: Jaz mislim, da ne. Do padca aktualne vlade lahko privede samo zavedanje strank Levica in SD, da ju na naslednjih volitvah ne bo več v parlamentu, če bosta vztrajali v tej koaliciji. Ker mislim, da je jasno, da bo Golob v prihodnji volilni kampanji vse neuspehe in nerealizirane obljube svoje vlade prevalil na Levico in SD, ki sta že na zadnjih volitvah prišli v parlament skozi šivankino uho tudi na račun tega, ker sta se osredotočali na ‘bildanje’ Goloba in Svobode namesto nase. V Golobovem primeru sta koalicijski partnerki pogrešljivi, ker potrebuje samo eno.

(Celoten intervju je objavljen v posebni številki Demokracija Magazin.)

 

foto: Demokracija

The post (REVIJA DEMOKRACIJA MAGAZIN) (INTERVJU) Gašper Petovar: Golob ni zelo hitro pojasnil zgodbe z ukradeno indentiteto – ker se izmika, dvom ostaja appeared first on Demokracija.

​Demokracija Piše: Petra Janša Gašper Petovar, preiskovalni novinar RTV Slovenija, je v Romuniji raziskoval skrivnostni bančni račun Roberta Goloba, nekdanjega predsednika uprave GEN-I in sedanjega predsednika vlade. Golob še vedno vztraja pri trditvi, da mu je v Romuniji nekdo ukradel identiteto, v romunski banki pa zagotavljajo, da je kaj takega skoraj nemogoče. Petovar je spregovoril tudi o
The post (REVIJA DEMOKRACIJA MAGAZIN) (INTERVJU) Gašper Petovar: Golob ni zelo hitro pojasnil zgodbe z ukradeno indentiteto – ker se izmika, dvom ostaja appeared first on Demokracija. Preberi več 

Pustite odgovor