• 26 maja, 2023

Putinova raketa zadela bolnišnico na vzhodu Ukrajine

Putinova raketa zadela bolnišnico na vzhodu Ukrajine

Ruska vojska je v današnjem raketnem napadu zadela bolnišnico v Dnipru na vzhodu Ukrajine. V bolnišnici se prav tako zdravijo tudi ukrajinski vojaki, ki so bili ranjeni na fronti. Napad je potrdil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in dodal, da si oblasti prizadevajo rešiti ranjenje v napadu. Vsaj ena oseba je izgubila življenje, 15 je ranjenih, med njimi tudi otroci. Zelenski je napad na kliniko označil kot zločin proti človeštvu, ukrajinsko obrambno ministrstvo pa ga je označilo za resen vojni zločin v skladu z ženevskimi konvencijami, ki določajo, kako je treba v vojni ravnati z vojaki in civilisti.

“Še en zračni napad na Kijev, trinajsti po vrsti od začetka maja! In kot vedno ponoči,” je mestna vojaška uprava sporočila na svojem računu na Telegramu. Zapisali so, da so ruski strateški bombniki tupoljev Tu-95MS z območja Kaspijskega morja na mesto izstrelili manevrirne rakete.

“Raketni napad na kliniko v mestu Dnipro. Po trenutnih podatkih je bila ena oseba ubita, 15 pa ranjenih,” je Zelenski zapisal v izjavi na družbenih omrežjih. Objavil je videoposnetek dima, ki se vali iz stavb, ki so ostale brez streh in oken. Zelenski je zapisal, da na prizorišču delajo reševalci, ki odstranjujejo ruševine in rešujejo žrtve, in dodal, da so z napadom na zdravstveno ustanovo “ruski teroristi ponovno potrdili, da so borci proti vsemu humanemu in poštenemu”.

Sicer pa so ruske sile ponoči izvedle nov val zračnih napadov na Kijev, so sporočili vojaški predstavniki v ukrajinski prestolnici. Ukrajinski generalštab je v svojem vsakodnevnem jutranjem poročilu poročal o 55 ruskih zračnih napadih v zadnjem dnevu, od tega 36 z brezpilotnimi letalniki in štirih raketnih napadih. Raketa S-300 je zadela jez na območju Karlivke v regiji Doneck, zato obstaja velika nevarnost poplavljanja drugih bližnjih naselij, so še zapisali. Tarča napadov z raketami in droni je bila po navedbah guvernerja Sergija Lisaka tudi regija Dnipropetrovsk, kjer je raketa zadela bolnišnico.

The post Putinova raketa zadela bolnišnico na vzhodu Ukrajine appeared first on Demokracija.

​Demokracija Ruska vojska je v današnjem raketnem napadu zadela bolnišnico v Dnipru na vzhodu Ukrajine. V bolnišnici se prav tako zdravijo tudi ukrajinski vojaki, ki so bili ranjeni na fronti. Napad je potrdil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in dodal, da si oblasti prizadevajo rešiti ranjenje v napadu. Vsaj ena oseba je izgubila življenje, 15 je
The post Putinova raketa zadela bolnišnico na vzhodu Ukrajine appeared first on Demokracija. Preberi več 

Pustite odgovor