• 24 maja, 2023

Odgovorni urednik Šuštaršič zaprl Siol komentiranje – gre za omejevanje protivladnih komentarjev

Odgovorni urednik Šuštaršič zaprl Siol komentiranje – gre za omejevanje protivladnih komentarjev

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

Mihaela Šuštaršiča, prej urednika notranjepolitične redakcije na STA, so rekrutirali na portalu Siol, potem ko je Golob v med vrsticami dejal: “Naredite mi ta portal zopet levičarski!” Levičarski seveda v smislu sikopanstva do trenutne leve oblasti, kritiziranja kritikov trenutne oblasti in politične propagande. Pa se je zgodilo. Najprej je bil zamenjan celotni vrh Telekoma Slovenije, ki je lastnik portala Siol. Sledila je menjava na vrhu – mandat glavnega urednika Petra Jančiča so kljub temu, da so bile številke branosti dobre, predčasno končali in ga razrešili, namesto njega pa je prišel Mihael Šuštaršič. Siol pa se od takrat naprej ubada s težavo erozije bralcev in obiskovalcev strani. Zato je bilo obiskovalcev vedno manj, tisti, ki so prišli, pa so to storili, da bi pokritizirali trenutno progolobovsko uredniško politiko. Temu bo zdaj Šuštaršič naredil konec.

Kot je napovedal v kolumni, bo povsem izključil možnost komentiranja člankov. “Odločil sem se, da na Siolu do nadaljnjega ukinemo možnost komentiranja pod članki. Iz odgovornosti do družbe. Komentiranje člankov na Siol.net namreč ni pravica, pač pa možnost,” je zapisal na Twitterju in misel razširil v uredniški kolumni. “Minuli konec tedna sem izvedel eksperiment. Kako bi portal Siol − drugi najbolj brani portal v državi − bil videti brez komentarjev pod novicami in prispevki. Po dolgem času sem imel “miren” konec tedna, ker mi ni bilo treba brisati nesramnih, žaljivih in tudi sovražnih komentarjev. Kakršnih je v že tako napetem in razgretem družbenem ozračju odločno preveč. Komentiranje pod članki je tako do nadaljnjega ustavljeno.”

“V obdobju, ko v naši soseščini divja vojna, ko le nekaj sto kilometrov stran od nas otroci načrtno in hladnokrvno streljajo po svojih sošolcih, ko najpomembnejši politiki v državi kličejo k obujanju državljanske vojne in ko pomembni spletni komentatorji javno pozivajo k oboroževanju za spopad z drugače mislečimi, moramo tudi mediji prevzeti odgovornost za histerično stanje v družbi in vsaj poskusiti ne prilivati olja na ogenj,” svojo odločitev komentira Šuštaršič.

Kdo je odgovorni urednik Siola?
Sicer je Mihael Šuštaršič znan po izraziti nesramnosti tako do novinarskih kolegov kot do politikov in uradnikov, ki mu politično ne dišijo, zato je izredno zanimivo, da ravno on govori o sovražni retoriki ter omejevanju tovrstne komunikacije.

Pred leti je Šuštaršič poslal pismo Borutu Pahorju, takrat še predsedniku vlade, in ga pozval, naj kot predstavnik lastnika STA preuči razmere na agenciji in z vso resnostjo obravnava zadnje ukrepe uprave pod vodstvom Alenke Paulin. Ko ga je takratni odgovorni urednik STA Borut Meško pozval, naj nekatere trditve v pismu podkrepi s konkretnimi dokazi, pa je menda prišlo skoraj do pretepa. Šuštaršič, ki je bil do Meška menda neverjetno sovražen, je namreč hotel z odgovornim urednikom celo fizično obračunati, je poročal Požareport. Na portalu Požareport pa je tudi zapisano, da to ni bil prvi poskus pretepa, ki si ga je privoščil ta isti novinar. Pred tem je namreč hotel nasilno obračunati s takratnim urednikom notranje politike Urošem Urbanijo –  fizično pa je grozil tudi namestniku direktorice Robertu Gorniku.

Damjan Meško, nekdanji urednik STA, s katerim je hotel Šuštaršič fizično poračunati (Foto: Twitter)

Šuštaršič pa je bil pogosto žaljiv tudi na socialnih omrežjih. Urošu Urbaniji, takratnemu direktorju Ukoma, je leta 2021 zabrusil: “Pezde lažnivi, vsi državljani STA ne financirajo že tri mesece. Zaradi tebe! Medtem te pa jaz še vedno polno plačujem, čeprav nisi sposoben čuvati niti ovc glede na to, da se tvoje komunikacijske “sposobnosti” kažejo v 4000+ svežih grobovih.”

Šuštaršič je bil sicer v študentskih časih aktivist Mladega foruma, pomladka Socialnih demokratov, kar naj bi mu pomagalo znotraj Slovenske tiskovne agencije, tako se je bojda hvalil sam.

Gre za omejevanje protivladnih komentarjev
Več kot očitno je, da želi Šuštaršič z omejevanjem komentarjev v resnici prikriti veliko nezadovoljstvo državljanov nad Golobovo vlado. Če boste brali komentarje pod njihovimi provladnimi pamfleti, vam bo hitro jasno, česa si Šuštaršič ne želi: tam ni hujskanja, pozivanja k nezakonitem oboroževanju, groženj in šikaniranja – le jasne in konkretne kritike vlade Roberta Goloba, zaradi katere smo vsak dan revnejši. Zraven pa še posmeh travestije, v katero se je spremenil portal pod novim režimskim vodstvom. Takšne komentarje je Šuštaršič med vikendom brisal. Ne nesramnih – ampak takšne, ki se niso strinjali s trenutno vlado, ki ga je nastavila, in z njegovim amaterskim, politično pristranskim urednikovanjem.

Lahko zaključimo, da Šuštaršič zelo ubogljivo portal spreminja v to, za kar ga je Golob tja postavil: v provladno trobilo na ravni 24ur.si, Delo.si, rtvslo.si in različnim podmedijem Odlazkove hobotnice (Reporter, Svet24 …). Zdaj bo tja hodilo morebiti še manj ljudi, saj jih je kar nekaj portal obiskovalo le zato, da se pod člankom posmehujejo očitni pristranskosti člankov. Portal, kakršen je bil v letih 2020 do 2022, ko so ga brali tudi sredinski volivci, je že zdavnaj del zgodovine.

The post Odgovorni urednik Šuštaršič zaprl Siol komentiranje – gre za omejevanje protivladnih komentarjev appeared first on Demokracija.

​Demokracija Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si) Mihaela Šuštaršiča, prej urednika notranjepolitične redakcije na STA, so rekrutirali na portalu Siol, potem ko je Golob v med vrsticami dejal: “Naredite mi ta portal zopet levičarski!” Levičarski seveda v smislu sikopanstva do trenutne leve oblasti, kritiziranja kritikov trenutne oblasti in politične propagande. Pa se je zgodilo. Najprej je bil zamenjan
The post Odgovorni urednik Šuštaršič zaprl Siol komentiranje – gre za omejevanje protivladnih komentarjev appeared first on Demokracija. Preberi več 

Pustite odgovor