• 23 maja, 2023

Levičarsko oživljanje mitov o komunističnih gverilcih: Nikolovski v Pivki organizira partizanski festival

Levičarsko oživljanje mitov o komunističnih gverilcih: Nikolovski v Pivki organizira partizanski festival

Piše: Andrej Žitnik (Nova24TV.si)

Revolucija na slovenskih tleh je v polnem teku. Stranka Levica le še čaka na pravi trenutek, da zapleni vaše zasebno premoženje, romanje mnistrice Aste Vrečko v Čebine pa nima le simbolno, ampak tudi politično vrednost: politika trenutne koalicije je “demokratični” komunizem beloruskega tipa. Skladno s tem smo vsak dan priča novim bizarnim dogodkom, ki nas spominjajo, da ne živimo v običajnih časih. Enega takih bo priredil skrajni levičarski umetnik Nikolovski. Ste že slišali za Mednarodni Festival modernega tovarištva JAVKA ’23?! 

V avtokampu Pivka jama pri Postojni bo namreč v soboto, 10. junija 2023, potekal 1. mednarodni Festival modernega tovarištva JAVKA ’23. Za kaj gre? Za nekakšen tragični festival jugonostalgije in nadaljevanje nesmrtnih mitov o komunističnih gverilcih, ki so lastnoročno končali drugo svetovno vojno.

“Skozi ves dan se bodo na različnih prizoriščih v naravi zvrstili številni dogodki, od koncertov, okroglih miz, pevske vaje Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič pod krošnjami dreves do otroških delavnic, taborniškega kampa in Živega muzeja, katerih namen je povezati ljudi različnih generacij v že skorajda pozabljeni vrednoti – tovarištvu,” je zapisano na vabilu.

Nastopili bodo Operacija JuriNikolovski Darko feat. Jadranka JurišNikolovski ft. Semo: Partizan in drugi. “V ljudeh želimo prebuditi tovarištvo. Pa ne le tovarištvo, ampak cel kup vrednot, ki si s tovarištvom podajajo roke: solidarnost, humanost, enakopravnost … Čas je, da o njih nehamo zgolj govoriti, ampak jih potegnemo iz pozabe in jih zares zaživimo ter se tako odločno zoperstavimo razvrednotenju družbe,” je povedal idejni oče festivala, vsestranski umetnik Darko Nikolovski, ki festival organizira skupaj z ZB NOB Postojna.

Nikolovski je nadaljeval v skoraj konservativni noti: “Kako lahko to dosežemo? Tako, da začnemo z osnovnim gradnikom naše družbe – z družino. Festival je priložnost, da se družine povežejo in preživijo lep dan v naravi, poleg tega ponuja vsebine, v katerih bodo lahko uživali stari in mladi. Povezani!” Po njegovem prepričanju družba potrebuje “tovarištvo”: “Da se mlada generacija poveže z vrednotami, ki jih vsi mi nosimo v srcu in ki izhajajo iz pomembnega obdobja naše zgodovine – NOB, na katerega smo kot narod lahko neizmerno ponosni.”

Večgeneracijska platforma
Namen enodnevnega festivala JAVKA ‘23 je ustvariti platformo, ki bo združevala več generacij in jih povezovala na kulturnem in zgodovinskem področju. »V tem medgeneracijskem projektu mlade družine, študentje, odrasli ter upokojenci skupaj preživijo dan in skupaj pomagajo najti odgovor na vprašanje, kaj je danes tovarištvo. Priredili bodo tudi okroglo mizo STUDIO HOSTA (ni šala!), kjer bo novinar Erik Valenčič gostil zgodovinarja dr. Boža Repeta in antropologinjo dr. Svetlano Slapšak. Seveda ne bodo mogli mimo spremenjenega odnosa do antifašizma znotraj Evrope, revidiranja zgodovine, uničevanja spomenikov NOB …

Primere boja proti fašizmu in revizionizmu bo pod krošnjami dreves novinar Zvezdan Martič poskušal odkriti s predstavniki iz Italije, Avstrije, Hrvaške in Slovenije, ki sodelujejo na skupnem projektu Cammini di liberazione. Prav tam, v prijetni senci dreves, bodo na “vaji pod krošnjami” obiskovalci dobili priložnost zapeti s Tržaškim partizanskim pevskim zborom Pinko Tomažič. Obiskovalci festivala si bodo lahko ogledali tudi premiero gledališke predstave Kajuh sem jaz, ki jo je režiral Darko Nikolovski.

Skozi uprizoritve različnih skupin v projektu “živi muzej” (partizanska kuhinja, orožje, kultura med NOB, partizanska tiskarna …) bodo obiskovalci lahko v živo videli, kako se je uporabljalo različno opremo pred in med 2. svetovno vojno. Predvidene so štiri predstave.

Najmlajšim bo poleg različnih otroških delavnic (glasbene, likovne, plesne, uporaba Morsejeve abecede, delavnica prve pomoči …) na voljo tudi ogled predstave Žabji kralj v izvedbi Miniteatra. Tudi na kino niso pozabili. Temu bo namenjen “partizanski kino”! Dopoldne se bo predvajala predstava Alenke Gerlovič: Jurček in trije razbojniki v režiji Roberta Waltla. To je rekonstrukcija partizanskega lutkovnega gledališča 1944–45.

V popoldanskem delu pa bodo predvajali celovečerni film Preboj (2019) in Stari pisker (2011).

Na glavnem odru bodo čez dan nastopili: Drago Mislej Mef, Peter DirnbekPrimož Siter, Mrigo z gosti, Ambrosia, Ovce in še kdo, za vrhunec večernega glasbenega dogajanja pa bo poskrbela KočevSKA ska, reggae, rocksteady skupina iz Kočevja. Festival bodo s svojo ponudbo obogatili mladi kapitalistični disidenti –  ARTIZANI, mali podjetniki, ki bodo na stojnicah ponujali pester izbor izdelkov ter seveda hrano in pijačo.

Foto: Twitter

Se hecajo?
Priznamo, vabilo na festival komunistične orgije, s katerim vabijo na prireditev, smo praktično povzeli. Zakaj? Ker si boljše parodije sploh ne bi mogli izmisliti. Življenje piše zgodbe, ki so bolj čudne in nenevadnejše kot fikcija. Ne, nič kar ste prebrali, ni fikcija – ne ustanavljamo slovenske različice Babylon Bee. To, kar ste prebrali, je Slovenija leta 2023. Ruski tip mitiziranja davno preteklih bitk, ki so se končale s krvavo komunistično revolucijo, ki jo veseli rajajoči udeleženci festivala imenujejo “osvoboditev”.

15 let nazaj bi takšna prireditev vzbujala začudenje, 30 let nazaj pa javni posmeh. Danes so očitno operativci Centralnega komiteja zveze komunistov prehodili celotno pot do rehabilitacije komunizma in njegovih malikov. Smo zadnja država v EU, ki časti svoje diktatorje in kjer celo oblastniki promovirajo ideje, iz katerih je vzklila njihova totalitarnost. Partizanska orgija je res smešna, a v sebi nosi tudi bridko spoznanje, da smo globoko dušeno poškodovan narod s pohabljenim moralnim centrom.

Pri tem pa ne pozabimo omeniti, da je med nastopajočimi tudi Jadranka Juras, ki je v koronskem času v znak protesta nad stanjem v državi skupaj z raperjem Darkom Nikolovskim posnela duet z naslovom Operacija Juriš, kjer v glavni vlogi kot borci nastopajo protestniki z Jašo Jenullom na čelu. V pesmi pa kontroverzni duet ne pozabi omeniti izdajalcev, domobrancev, poziva pa celo k ponovnemu maščevanju. Gre torej za vsebino z izrazitim sovražnim govorom. Jurasova je pred časom razburila javnost in Slovensko vojsko z izjavo, da slovenska vojska po tujini “pobija lokalno prebivalstvo”.

The post Levičarsko oživljanje mitov o komunističnih gverilcih: Nikolovski v Pivki organizira partizanski festival appeared first on Demokracija.

​Demokracija Piše: Andrej Žitnik (Nova24TV.si) Revolucija na slovenskih tleh je v polnem teku. Stranka Levica le še čaka na pravi trenutek, da zapleni vaše zasebno premoženje, romanje mnistrice Aste Vrečko v Čebine pa nima le simbolno, ampak tudi politično vrednost: politika trenutne koalicije je “demokratični” komunizem beloruskega tipa. Skladno s tem smo vsak dan priča novim
The post Levičarsko oživljanje mitov o komunističnih gverilcih: Nikolovski v Pivki organizira partizanski festival appeared first on Demokracija. Preberi več 

Pustite odgovor