• 25 maja, 2023

Ko se Gabrova bori za tujerodne nutrije, volkovi iztrebljajo domorodne ovce

Ko se Gabrova bori za tujerodne nutrije, volkovi iztrebljajo domorodne ovce

Piše: Domen Mezeg (nova24tv.si)

“V zadnjih 14-ih dneh je volk že drugič napadel naš trop belokranjskih pramenk, ki se pasejo na pašniku v elektroograji sredi vasi. Na svetu je le 900 živali pasme belokranjska pramenka in spadajo med najbolj ogrožene slovenske pasme,” sporočajo s Kmetije Vučji Ogrizek v Beli krajini.  

Vlada Roberta Goloba znova in znova dokazuje, da je daleč od ljudi, in da je v nekem vzporednem vesolju. Uvajala bi sporno in strokovno vprašljivo “nadpolicijo” za rejce živine, po drugi strani pa rada pogleda proč, ko živino mučijo in ubijajo zveri. Še več, spomnimo se Golobovega poziva za zadržanje odstrela 230 rjavih medvedov. Posebej zagrizena za varstvo vsakovrstnih živali, celo škodljive golazni, je premierjeva spremljevalka Tina Gaber. Nazadnje je osupnila z božanjem nutrij ob Ljubljanici. Šla je celo tako daleč, da je pozvala k podpisu peticije proti načrtovanemu odstrelu teh invazivnih, tujerodnih škodljivcev.

Veliko skrb za rejene živali pa je nedavno pokazala poslanka SD Meira Hot“V naši skupni odgovornosti je, da nas v poročilih ne bodo več šokirale slike okrvavljenih, sestradanih, mučenih, trpinčenih in v lastnih iztrebkih živečih živali,” je izpostavila. Govora je o spornem zakonu za legalizacijo paravladnega terorja nad kmeti. Zanima nas, ali je poslanka Hot enako zaprepaščena in užaloščena nad primeri trpinčenja živine s strani zveri?! Ker se vlada ob tovrstnih primerih bolj poredko odziva, predstavljamo najnovejši primer trpinčenja iz Bele krajine (pred tem smo poročali o podobnem primeru z območja Ilirske Bistrice).

Volkovi uničujejo primerke izumirajoče avtohtone vrste ovac pasme belokranjska pramenka. (Foto: Fb)

Na Kmetiji Vučji ogrizek so zapisali: “V zadnjih 14-ih dneh je volk že drugič napadel naš trop belokranjskih pramenk, ki se pasejo na pašniku v elektroograji sredi vasi. Zjutraj, le nekaj 100 metrov stran od prizorišča, kjer so imeli volkovi ponoči gostijo, so na avtobusni postaji otroci čakali na avtobus. Naš trop je pred napadom štel 80 odraslih živali, sedaj je razpolovljen.” Pojasnili so, da so tudi ovce, ki so ostale nepoškodovane, izčrpane in prestrašene, vse pa so breje in bodo ob takem šoku po mnenju veterinarja izvrgle. Prvič so našli tudi kadavre osmih ovc, ena je kasneje poginila, za tri pa je bila odrejena evtanazija zaradi teže poškodb.

Bo volk iztrebil avtohtono pasmo belokranjska pramenka?!

Petnajst jih je ostalo pogrešanih, deset jih še vedno okreva. Pred dnevi so kmetje našli kadaver ene ovce, usoda petih poškodovanih pa bo znana sčasoma, o jagnjetih, starih en teden, pa ni nobenega sledu. Na svetu je le 900 živali pasme belokranjska pramenka in spadajo med najbolj ogroženo slovensko pasmo. Lani je skupaj kotilo le 530 plemenskih ovac pasme belokranjska plamenka. “V glavi se nama poraja ogromno vprašanj, na katera nimava smiselnega odgovora, niti nama ga ne zna noben podati,” so še zapisali. Več tukaj in tukaj.

The post Ko se Gabrova bori za tujerodne nutrije, volkovi iztrebljajo domorodne ovce appeared first on Demokracija.

​Demokracija Piše: Domen Mezeg (nova24tv.si) “V zadnjih 14-ih dneh je volk že drugič napadel naš trop belokranjskih pramenk, ki se pasejo na pašniku v elektroograji sredi vasi. Na svetu je le 900 živali pasme belokranjska pramenka in spadajo med najbolj ogrožene slovenske pasme,” sporočajo s Kmetije Vučji Ogrizek v Beli krajini.   Vlada Roberta Goloba znova in znova dokazuje, da
The post Ko se Gabrova bori za tujerodne nutrije, volkovi iztrebljajo domorodne ovce appeared first on Demokracija. Preberi več 

Pustite odgovor