• 22 maja, 2023

Janša: Slovenija bo sedež izgubila zgolj v primeru, če bodo nad nami obupali zavezniki

Janša: Slovenija bo sedež izgubila zgolj v primeru, če bodo nad nami obupali zavezniki

“Slovenija je vložila kandidaturo za članico Varnostnega sveta Združenih narodov na izrecno prošnjo ameriških in evropskih zaveznikov v EU in NATO, ki slovenski diplomaciji nudijo vsestransko pomoč pri zagotavljanju podpore v Generalni skupščini OZN”, je predsednik opozicijske SDS Janez Janša izpostavil v luči nedavnega intervjuja zunanje ministrice Tanje Fajon za Svet24, kjer je ta med drugim izpostavila, da “Slovenija ni nikogaršnja marioneta” in da obstaja velika samozavest. Janša ob tem pojasnjuje, da Slovenija za izvolitev potrebuje 129 glasov. “Kar v bistvu pomeni, da bo sedež izgubila zgolj v primeru, če bodo nad nami obupali zavezniki, ki so nas prosili za kandidaturo,” je jasen.

Že kar nekaj časa lahko poslušamo krog slovenske kandidature za mesto nestalne članice Varnostnega sveta ZN, glede katere je bila zunanja ministrica Tanja Fajon sprvaoptimistična glede uspeha slovenske kandidature”, nato je bila ta “previdno optimistična”. Fajonova je mesec dni pred glasovanjem izpostavila, da nič ni samoumevno in dodala, da jo veseli, da ni držav, ki bi slovenski kandidaturi izrazito nasprotovale. Ker je za izvolitev potrebna dvotretjinska večina, bo po njenih besedah kampanja potekala vse do junijskega glasovanja.

Slovenijo h kandidaturi spodbudili zavezniki
Po besedah nekdanjega premierja Janše je izrecna prošnja ameriških in evropskih zaveznikov v EU in NATO predstavljala razlog, da je Slovenija vložila kandidaturo za mesto nestalne članice Varnostnega sveta ZN. Zavezniki so tako tudi tisti, ki slovenski diplomaciji nudijo vsestransko pomoč pri zagotavljanju podpore v Generalni skupščini OZN. 

“Konkurenca Sloveniji je Belorusija. Že leto dni resolucije OZN z obsodbo ruske agresije na Ukrajino in beloruske kolaboracije s Putinom pri glasovanju dosežejo tudi več kot 140 glasov. Beloruski tabor pa zbere 5 do 7 glasov proti,” je izpostavil in dodal, da Slovenija za izvolitev potrebuje 129 glasov. Kar v bistvu po njegovih besedah pomeni, da bo Slovenija sedež izgubila zgolj v primeru, če bodo nad nami obupali zavezniki, ki so nas prosili za kandidaturo. Kot problematična je izpostavil odkrita proruska stališča obeh predlagateljev aktualne predsednice republike Nataše Pirc Musar, Milana Kučana in Danila Türka, “ki de facto usmerjata tudi vlado”.  Meni, da to tuji diplomati pri nas težko spregledajo.

Janša ob neuspehu pričakuje odstop celotne vlade
“Odkrito spogledovanje s totalitarizmom Putinovega tipa, ki se kaže v čaščenju diktatorja, enopartijskega režima in ukinjanju dneva spomina na žrtve tega režima,” je problematiziral in dodal, da ga skrbijo informacije, da potekajo pogovori o možnem nadomestilu za Slovenijo. “Da nas v Varnostnem svetu OZN lahko nadomesti celo država, ki ni še niti članica EU, pa ji zavezniki bolj zaupajo kot neokomunistični vladi v Ljubljani. Upamo, da do te katastrofalne blamaže ne pride,” je poudaril in dodal, da v primeru neuspeha ne pričakuje le takojšnjega odstopa Fajonove, ampak kar celotne vlade. 

Foto: STA

Fajonova pravi, da Slovenijo predstavlja kot zeleno državo, ki si “prizadeva za čisto vodo, boj proti podnebnim spremembam, veliko energije usmerjamo v obnovljive vire, hkrati zagovarjamo človekove pravice, enakost med spoloma, boj proti diskriminaciji, pomoč ženskam tudi v mirovnih procesih, zagovarjamo mir in varnost po svetu”. Želi si, da bi uspeli že v prvem krogu. Potem ko je bila Slovenija leta 2005 neuspešna v boju za kandidaturo z Afganistanom, je marsikoga zaskrbela skromna udeležba afriških držav na Brdu pri Kranju v primeru Dneva Afrike, saj je marsikdo podvomil v uspeh tkanja trdnih vezi med feminističnimi predstavnicami Slovenije in afriškimi državami. Spomnimo, da je nekdanji veleposlanik Slovenije v ZDA Tone Kajzer ob tem poudaril, da bi imela Slovenija nedvomno več možnosti, če bi delovala bolj usklajeno. Ob tem je izpostavil upanje na uspešnost Slovenije v kandidaturi in dodal, da bi lahko dosegli bistveno več, če bi imenovali posebnega odposlanca, ki bi vse napore ciljno usmeril za pridobivanje podpore posebej med afriškimi državami. Ker je glasovanje tajno, bo mogoče kaj kmalu videti, kako na nas, še posebej pa na ravnanje naših vladajočih, ki so nedavno ukinili dan spominjanja na žrtve komunističnega režima, v resnici gledajo zavezniki.

Ana Horvat

The post Janša: Slovenija bo sedež izgubila zgolj v primeru, če bodo nad nami obupali zavezniki first appeared on Nova24TV.

Preberi več “Slovenija je vložila kandidaturo za članico Varnostnega sveta Združenih narodov na izrecno prošnjo ameriških in evropskih zaveznikov v EU in NATO, ki slovenski diplomaciji nudijo vsestransko pomoč pri zagotavljanju podpore v Generalni skupščini OZN”, je predsednik opozicijske SDS Janez Janša izpostavil v luči nedavnega intervjuja zunanje ministrice Tanje Fajon za Svet24, kjer je ta med
The post Janša: Slovenija bo sedež izgubila zgolj v primeru, če bodo nad nami obupali zavezniki first appeared on Nova24TV. 

Nova24TV 

Pustite odgovor