• 25 maja, 2023

Golobov napad na podjetnike ima rezultate: Gospodarska klima že peti mesec upada

Golobov napad na podjetnike ima rezultate: Gospodarska klima že peti mesec upada

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

Statistični urad RS sporoča, da se razpoloženje v gospodarstvu od decembra počasi slabša; tokrat je na mesečni ravni upadlo za 0,2 odstotne točke. Gre za peti zaporedni upad. Protipodjetniška politika Vlade RS ima očitno že učinke, ki se bodo zaradi dolgih makroekonomskih ciklov kasneje le še multiplicirali.

Vrednost kazalnika gospodarska klima je dosegla −2,9 odstotne točke in je bila za 0,2 odstotne točke nižja kot mesec prej (−2,7 odstotne točke). Negativen vpliv so imeli kazalniki zaupanja v trgovini na drobno (za 0,2 odstotne točke) ter v predelovalnih dejavnostih in gradbeništvu (vsak za 0,1 odstotne točke). Pozitivno pa sta na spremembo vplivala kazalnika med potrošniki (za 0,2 odstotne točke) in v storitvenih dejavnostih (za 0,1 odstotne točke).

Poslabšanje tudi na letni ravni

Na letni ravni je bila vrednost kazalnika gospodarska klima nižja za 5,5 odstotne točke. K temu znižanju so prispevale nižje vrednosti štirih izmed petih kazalnikov: v predelovalnih dejavnostih (za 4,4 odstotne točke), trgovini na drobno (za 0,7 odstotne točke), gradbeništvu (za 0,6 odstotne točke) in storitvenih dejavnostih (za 0,2 odstotne točke). Edini kazalnik z rahlih pozitivnim trendom je kazalnik zaupanja med potrošniki rahlo pozitiven vpliv (za 0,3 odstotne točke).

Nemčija v recesiji

Novica prihaja na dan, ko je postalo jasno, da je Nemčija, motor evropskega, še posebej pa slovenskega gospodarstva, zapadla v recesijo. Obseg nemškega bruto domačega proizvoda (BDP) se je v primerjavi z zadnjim četrtletjem lani skrčil za 0,3 odstotka. Če se gospodarska aktivnost skrči dve četrtletji zapored, ekonomisti govorijo o tehnični recesiji. Slovensko gospodarstvo sicer izpad že čuti – slovenski proizvajalci surovih kovin že poročajo o upadu naročil za do 80 odstotkov in napovedujejo ukinitve izmen in odpuščanja.

Golobova vlada medtem s socialističnimi eksperimenti

Koalicija je sicer s 1. januarjem razveljavila Janševo novelo zakona o dohodnini. Pustili so le splošno dohodninsko olajšavo v višini 4.500 evrov. Vse drugo so razveljavili, kar pomeni, da so plače efektivno manjše, če pa bo podjetnik želel biti konkurenčen na področju zaposlovanja v primerjavi s tujimi delodajalci, mora plačati višje davke na delo. Prav tako so zvišali davke na najemnine, kar bo dodatno znižalo gospodarsko aktivnost.

V novi koaliciji napovedujejo celo progresivno obdavčitev celotnega premoženja državljanov. Tovrstne namere ekonomisti označujejo kot precej nevarno in unikatno rešitev v svetu. Prav tako so zvišali davke na kapitalski dobiček in za 100-odstotno povišali davke na normirane popoldanske espeje, ki so eni od glavnih zatočišč ljudi, ki se v Sloveniji ukvarjajo z visoko tehnologijo – grozi, da bodo tudi ti postali “digitalni nomadi” in se preselili.

The post Golobov napad na podjetnike ima rezultate: Gospodarska klima že peti mesec upada appeared first on Demokracija.

​Demokracija Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si) Statistični urad RS sporoča, da se razpoloženje v gospodarstvu od decembra počasi slabša; tokrat je na mesečni ravni upadlo za 0,2 odstotne točke. Gre za peti zaporedni upad. Protipodjetniška politika Vlade RS ima očitno že učinke, ki se bodo zaradi dolgih makroekonomskih ciklov kasneje le še multiplicirali. Vrednost kazalnika gospodarska klima
The post Golobov napad na podjetnike ima rezultate: Gospodarska klima že peti mesec upada appeared first on Demokracija. Preberi več 

Pustite odgovor