• 25 maja, 2023

[Ekskluzivno] Golob nadaljuje s čiščenjem vrha policije

[Ekskluzivno] Golob nadaljuje s čiščenjem vrha policije

Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da prihaja do novih menjav v samem vrhu policije. Tokrat naj bi visoko funkcijo izgubil javnosti dobro poznan direktor uprave kriminalistične policije David Antolovič, ki se je v javnosti proslavil kot eden ključnih kadrov za pregon demokratične opozicije in varuh tranzicijske levice. V ozadju “čiščenja” naj ne bi bil nihče drug kot svobodnjaki, vključno s predsednikom vlade. Tako se ponovno potrjuje večna modrost – revolucija na koncu vedno požre tudi svoje otroke. 

Antolovičeva domnevna zamenjava tako odstira še dodatno plat dogajanja. Poleg znane maksime, da revolucija žre svoje otroke, je to tudi novo poglavje zgodbe o neposrednih političnih pritiskih predsednika vlade na policijo. Zaradi teh sta odstopila nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. Tudi sama otroka revolucije sta pred odhodom objavila javni pismi (vsak svojo), v katerih so politični pritiski na policijo natančno opisani.

Spomnimo, dvojica se je proslavila s svojimi nastopi v državnem zboru v času reformne vlade Janeza Janše, nato pa ju je nova oblast nagradila za njuno družbenopolitično delo in ju imenovala na sam vrh slovenskega represivnega aparata. Bobnarjeva je postala notranja ministrica, Lindav v. d. generalnega direktorja policije. Odnos med njima in predsednikom vlade Robertom Golobom je tudi v javnosti pokazal razpoke, ko premier ni želel spremeniti statusa Lindava. Prvo pismo je objavila Tatjana Bobnar, ki je zapisala: “Odrekanje te možnosti in sugestije za imenovanje drugih izbir po moji oceni predstavlja obliko političnega pritiska.” Nato je sledilo pismo, ki ga je objavil še sam Lindav, ki je med drugim razkril, da se je ob Golobu pojavljal njegov svetovalec za varnost Miloš Njegoslav Milović, iz tega pa se je kasneje razvila samostojna kariera. Končni efekt razkritij je bila izguba zaupanja predsednika vlade. Tako prvemu kot drugemu ni pretirano hudega. Lindav ostaja zaposlen v policiji, sicer na precej degradirani poziciji, Tatjani Bobnar pa je mesto prihranila kar predsednica države Nataša Pirc Musar v svojem kabinetu.

Na fotografiji z leve: David Antolovič, Vojko Urbas. (Foto: Policija)

Antolovič, ki se je na vrh uprave kriminalistične policije zavihtel z Golobovo vlado, imenovan je bil 14. junija 2022, torej le dva tedna po nastopu vlade Roberta Goloba, odhaja po približno enem letu na visoki funkciji. Njegovo usodo sta očitno zapečatila notranji minister Boštjan Poklukar in novi vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Senad Jušić. Zaradi narave njunega imenovanja se je v javnosti ustvarilo prepričanje, da bosta ta veliko bolj dojemljiva za ukaze predsednika vlade, to ugibanje pa se je sedaj tudi s tem potrdilo.

Star znanec naših bralcev
O policistu Antoloviču smo sicer prvič poročali že leta 2018 kot o članu posebne skupine znotraj policije, ki se je specializirala za pregon opozicije, natančneje SDS. Te so bile vidne vsakokrat pred volitvami, ko so se nad demokratično opcijo zgrnile politično motivirane preiskave, ovadbe in sodni postopki. Kot tedaj še pomočnik direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada je v javnosti pogosto nastopal v primerih večjih preiskav, ki nato niso doživele potrebnih dialogov. Še pred tem je bil vodja oddelka za gospodarski kriminal v Celju in partner Damjane Seme, kar je domnevno še vedno. Damjana Seme je bila Antolovičeva partnerka (domnevno še vedno) in novinarka komercialne POP TV, ki je za policijske preiskave izvedela še prej, kot so to vedeli prizadeti posamezniki, je pred časom poročala Demokracija.

Mimogrede, Antoloviča naj bi na NPU pripeljal Janko Goršek. Danes postaja znan njegov sin, Luka Goršek, predsednik Mladega foruma SD, ki na svojih komunikacijskih platformah širi antisemitske politične ideje. Več o tem lahko preberete TUKAJ

Eden izmed takšnih primerov je bila načrtovana preiskava pri Zdravku Počivalšku, ki pa se je na žalost snovalcev Počivalškovega “velikega poka” sfižila. Počivalška ni bilo doma zaradi nočne seje vlade, orkestracijo medijsko-policijskega spektakla pa so izdali avtomobili medijske hiše POP TV, ki je bila predhodno obveščena o načrtovani akciji. Kako? Prvič, kot ste že prebrali, novinarka omenjene novinarske hiše je Damjana Seme, partnerka Davida Antoloviča, POP TV pa je tesno povezan s še eno osebo globoke države, in sicer vsem dobro poznanim Dragom Kosom, možem direktorice informativnega programa na POP TV Tjaše Slokar Kos.

Medtem ko so informacije o načrtovanih preiskavah curljale na vse smeri do te mere, da vsak zdravorazumski posameznik razume, da gre za usklajene policijsko-medijske akcije za politične namene, pa se je pod Antolovičevim varstvom prav dobro počutil ljubljanski župan Zoran Jankovič. Preiskave zoper njega se po Antolovičevim nadzorom niso premaknile nikamor. Tako smo že leta 2020 pisali o njegovem nenavadnem nastopu v Tarči, kjer je skušal opravičiti izrazito neučinkovitost preiskovanja zadev, vezanih na Jankovića. “Samo ena zadeva od desetih v zvezi z Jankovići je sploh prišla do sodišča, pa še ta se je končala z oprostilno obsodbo,” smo tedaj zapisali. Več o tem lahko preberete TUKAJ.

Gal Kovač

The post [Ekskluzivno] Golob nadaljuje s čiščenjem vrha policije first appeared on Nova24TV.

Preberi več Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da prihaja do novih menjav v samem vrhu policije. Tokrat naj bi visoko funkcijo izgubil javnosti dobro poznan direktor uprave kriminalistične policije David Antolovič, ki se je v javnosti proslavil kot eden ključnih kadrov za pregon demokratične opozicije in varuh tranzicijske levice. V ozadju “čiščenja” naj ne bi bil nihče
The post [Ekskluzivno] Golob nadaljuje s čiščenjem vrha policije first appeared on Nova24TV. 

Nova24TV 

Pustite odgovor